Viza za Južnoafričku Republiku

Viza za Južnoafričku Republiku

 

Sa JAR je na snazi vizni režim. Tranzitne vize su neophodne prilikom putovanja u treću zemlju, čak i ako se ne napušta zona aerodroma. Formular zahteva za vizu može se preuzeti sa internet sajta Ministarstva unutrašnjih poslova JAR. PREUZMI FORMULAR

Zahtev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Sofiji. Na graničnim prelazima JAR ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Turističke vize izdaju se na period do 90 dana, u skladu sa podnetim zahtevom i dokumentacijom. Zahtev za produžetak boravka može se podneti MUP-u JAR pre isticanja vize. Boravak može biti produžen dva puta, ukupno 90 dana. Državljani Srbije u obavezi su da, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize polože i depozit, u iznosu od 1.000 evra, odnosno cene povratne avio karte. Depozit se vraća po napuštanju JAR i nakon isteka vize, ukoliko nije prekršen zakon o dozvoli boravka u JAR. Za putovanja u Lesoto, Svazilend, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu i Mozambik neophodno je pribaviti tranzitnu vizu Južnoafričke Republike. Tranzitne vize izdaju se u svim ambasadama Južnoafričke Republike. Ove vize se ne mogu pribaviti na aerodromima u JA, niti na graničnim prelazima. Kazne za neposedovanje tranzitnih viza su 10.000 randa (oko 1.000 evra) i povratak u zemlju iz koje se dolazi. Tranzitna viza je potrebna čak i ako se ne napušta tranzitna zona aerodroma. Iz tog razloga, pre putovanja treba pribaviti vizu sa dva ulaska-izlaska u Južnoafričku Republiku. Roditelji koji putuju sa decom, moraju da poseduju izvod iz matične knjige za dete (u cilju dokazivanja srodstva pred Južnoafričkim vlastima). Putnici koji idu ili se vraćaju iz Zambije preko Južnoafričke Republike moraju da budu vakcinisani protiv žute groznice. JAR nema ograničenja koja se odnose na unošenje novca, ali se moraju poštovati međunarodni propisi u vezi sa sprečavanjem pranja novca i dokazati poreklo novca. Godišnje državljani JAR mogu izneti do 500.000 Randa (oko 50.000 evra) ukoliko imaju dokaze o putovanju u inostranstvo, ili ugovore o poslovnim transakcijama.

Javite nam se!

Ukoliko ne možete pronaći informaciju koju tražite, slobodno nam pošaljite upit i pomoći ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

Izdavanje vize za Južnu Afriku

IMATE DODATNIH PITANJA OKO IZDAVANJA VIZE?